Op het kabinet van Binnenlandse Zaken hebben de provinciegouverneurs te horen gekregen wat er gebeurt als er deze winter een stroomtekort is. Een gebied zal nooit meer dan 3 uur aaneensluitend zonder stroom zitten, luidde het. De finale kaart met gemeenten en elektriciteitscabines die afgeschakeld zullen worden bij mogelijke stroomtekorten deze winter, is klaar. Minister van Binnenlandse Zaken Melchior Wathelet (CDH) heeft ze vandaag aan de provinciegouverneurs voorgelegd.

 
 

 

Komt het effectief tot een stroomtekort, dan zullen zones met gemeenten van over het hele land hoogstens 3 uur (tussen 17 uur en 20 uur) worden afgeschakeld. In totaal zijn er zes zones, elk goed voor zowat 500 MegaWatt. De zone die als eerste wordt afgeschakeld, telt gemeenten uit zowat alle provincies, uitgezonderd West-Vlaanderen, Namen en Luxemburg. Dringt een nieuwe afschakeling zich enige tijd later weer op, dan is het aan de volgende zone.

Hoe lees je het plan?

In het plan lees je hoeveel cabines jouw gemeente heeft, en of die in een bepaalde schijf worden afgeschakeld. Zo goed als zeker zullen bij stroomtekorten éérst schijf zes, vijf en vier worden afgeschakeld. Wie in die schijf zit, riskeert dus als eerste een stroomuitval in zijn buurt. Opgelet: de cabines worden in groepen ‘geclusterd’. En je weet nu nog niet zeker welke cabines in jouw buurt staan. Wie in schijf 1 zit, heeft dus het meest geluk. En Antwerpen stad valt volledig buiten het afschakelplan.

Qua timing is met netbeheerder Elia afgesproken om zeven dagen voor een eventuele afschakeling een waarschuwing uit te sturen. Blijkt ingrijpen echt nodig, dan gaat daags voordien het federale noodplan in en komt de coördinatie in handen van de minister.

Grote steden zijn grotendeels vrijgesteld van afschakeling. Zij hebben minder afschakelbare elektriciteitscabines, maar ook de bevolkingsdichtheid is bijvoorbeeld een van de criteria, aldus Wathelet. Ook de meeste Seveso-bedrijven, waar erg strikte veiligheidsmaatregelen gelden, bevinden zich meestal in een vrijgestelde "grijze zone".

Lodewijk De Witte, voorzitter van de Conferentie van Gouverneurs, toonde zich tevreden dat er nu duidelijkheid is over de precieze zones, gemeenten, deelgemeenten en zelfs elektriciteitscabines die kunnen worden afgeschakeld.

Zo kunnen de lokale besturen zich concreet voorbereiden op een afschakeling, inclusief de mogelijkheid om extra maatregelen te treffen voor mensen met specifieke medische vereisten of bedrijven op hun grondgebied. Maar ook met de NMBS en andere dienstverleners kunnen nu concrete afspraken worden gemaakt.

‘Afschakelingen niet zo zeker’

Ook Wathelet stelde dat het nog helemaal niet zeker is dat het tot afschakelingen komt. Hij wees erop dat er nog volop maatregelen worden genomen om afschakeling te vermijden.‘Waren bepaalde maatregelen, zoals het aanleggen van reserves en noodplannen, niet gebeurd, dan zaten we nu zo goed als zeker met afschakelingen. Nu is dat niet zo zeker.’

Als het tot een afschakeling komt, dan zal de netbeheerder Elia daags voordien een waarschuwing geven. De overheid zal dit dan bekijken al een crisis. ‘Maar het is wel degelijk een crisis die we kunnen voorbereiden’.

De minister roept ook burgers op hun steentje bij te dragen door ‘het gezond verstand’ te gebruiken. ‘Schakel de tv uit in plaats van in standby. Is uw gsm opgeladen? Trek uw stekker uit.’ De overheid zal daarom nog tips geven over energiebesparing.  (FOD)